16 Mayıs 2025
zor matematik soruları, ayt matematik

AYT İçin Zor Matematik Soruları

AYT öncesinde ÖSYM tarzı ve zor matematik sorularını paylaşmaya devam ediyoruz. Bu zor matematik soruları piyasadaki kaynaklardan derlenmiş ve tanınmış hocalar tarafından çözülmüştür.

Çözümlü 46 soru daha görmek için 2022 AYT İçin Matematik Soruları ve Çözümleri sayfasını ziyaret ediniz.

2022 ATY’ye Zor Matematik Sorularıyla Son Tekrar

Eğer hala vaktiniz varsa, her soruyu önce kendiniz çözmeye deneyin. Çözemezseniz zaten çözümünü hocadan dinleyebiliyorsunuz. Çözmeye vaktim yok diyorsanız, soruların çözümlerini izlemek bile size çok şey katacak. Çünkü bazı sorular o kadar güzel ve özel ki size resmen konu tekrar yaptırıyor.

Toplamda 45 soru vardır. Sorunun çözümünü görmek için sorunun üzerine tıklayın.

Zor matematik soruları, zor trigonometri sorusu
Zor matematik soruları, sayılar konusu
Zor matematik soruları, Ayt matematik, zor polinom sorusu
Zor matematik soruları, ikinci dereceden denklemler, zor polinom soruları
zor fonksiyon sorusu, Zor matematik soruları
ayt matematik, Zor matematik soruları, analitik geometri
logaritma sorusu, Zor matematik soruları
Zor matematik soruları, zor limit sorusu
zor dizi soruları, geometrik diziler
zor fonksiyon soruları
zor türev sorusu, Zor matematik soruları
yeni nesil zor matematik soruları, ikinci derece denklemler
çok zor polinom sorusu, polinom çözümleri
Zor matematik soruları, üslü sayılar
Zor matematik soruları, limit kavramı
zor fonksiyon sorusu, Zor matematik soruları

Zor matematik soruları eklemeye devam edeceğiz. Bazıları AYT’de çıkabilecek zorlukta, kimi sorular da çok daha zor olabiliyor. Siz sorunun çözümünden neler öğreneceğinize bakın, gerisi önemli değil.

Soru ile ilgili kısa açıklama yazısı

ZOR MATEMATİK SORULARI

AYT Öncesi Zor Matematik Soruları Çözmek Gerekli mi?

Gereklilik değil de faydalı mı desek daha doğru olur. Temeliniz yeterli değilse zor sorulara bakmanız size bir şey katmaz. Ama temeliniz iyiyse size çok şey katar. Bakış açınız genişler. Zor sorulara aşina olmanıza yardım eder. Bu sayede sınavda soruyu gördüğünüzde yabancılık çekmezsiniz. Zor matematik sorularını önce kendiniz çözmeyi deneyin. Çözerken bile konu tekrarı yapmış olursunuz. Zor soruların en yararlı tarafı bu zaten: Konu tekrarı..

AYT’de Zor Matematik Sorularından Kaç Tane Çıkıyor?

Kesin bir sayı yok. Eski sınavlara (2021 öncesinde) baktığımızda 4-5 zor soru olduğunu görebiliyoruz. Fakat 2021 AYT ‘de zor soru sayısı çok çok daha fazlaydı. Sınavda zor soruların çokluğu hem yorgun hissetmemize neden oluyor hem de motivasyonumuzu olumsuz etkiliyor. Bu yüzden kolaylıkla yapabileceğimiz sorular bile gözümüze dev aynasındaymış gibi görünüyor. 2022 AYT’de yine zor matematik soruları gelirse hiç şaşırmayın.

Zor Matematik Sorularına Kaç Dakika Ayırmalıyım?

AYT’de bir matematik sorusuna ortalama 2 ile 2,5 dakika arası süre düşüyor. her soru aynı zorlukta olmadığı için kimi sorular 1 dakikanın altında çözülebilirken, bazıları ise 4-5 dakikadan fazla zaman alabiliyor. Zaman almasının nedeni işlemin çokluğun ziyade, sorunun çözümüne giden yolu hemen göremeyişimizden kaynaklanıyor. Bazı sorularda 5 dakikanın 3 dakikası sorunun nasıl çözüleceğini belirlemekle geçiyor.

Zor sorulara yeteri kadar zaman ayırmayınca gerçekten de çözüme gitmek epey zor oluyor. Hatta kalemi bile kımıldatamadığımız anlar bile olabilir. Çok zor bile olsa bir sorunun çözümü için bir kaç dakika düşündüğümüz halde hala aklımıza bir şey gelmiyorsa, ya da hiç ilerleme olmuyorsa soruyu terk edin gidin.

AYT’de Sorunun Zor Olduğunu Nasıl Anlarım?

Sınav anında buna karar vermez çok zordur. Zaten stres altında zamanla yarışırken “bu soru zor” demeyi aklımıza dahi getiremeyiz. Kaldı ki çözemediğimiz, çözmekte zorlandığımız, çözüm yolu bulamadığımız her soru zordur. Bu yüzde AYT’de matematik testini çözerken her soruya mutlaka bakmaya özen gösterin. Hangisinin zor hangisinin kolay soru olduğunu okuyana kadar anlamanız mümkün değil.

Matematikte Zor Soru Daha mı Çok Puan Getirir?

Bi kere zor soru çoğunluğun çözmekte zorlanacağı soru olacaktır. Dolayısıyla daha az sayıda kişi tarafından çözülmüş olur. Bu durumda zor soru daha çok puan getirir. Evet, belki de çoğunuzun aklına bu gelmiştir ya da öyle biliyordur. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Çünkü standart sapma denen ŞEY, bir sorunun zorluğuna değil dersin zorluğuna göre belirleniyor. Yani matematikte kolay soru ile zor soru çözmek arasında puan açısında bir fark olmaz.

Zor Soruların Standart Sapmaya Etkisi

Eğer matematik testindeki net ortalaması düşük olursa, demek ki çoğunluk bu testte zorlanmış. Bu durumda matematik testinin standart sapması yüksek olur. Yani matematik testinden çözdüğünüz soru kolay da olsa zor da olsa önemli olan toplam kaç soruyu doğru çözdüğünüzdür. Yani diyoruz ki ne kadar çok net yaparsan kadar çok puan toplarsın. Sonuç ne peki? Zor bir soruyla inatlaşarak kolay soruların zamanından çalmayın 🙂

Matematikte Hangi Konulardan Zor Sorular Gelir?

Buna kesin cevap vermek çok zor. Çünkü piyangonun hangi konulara vuracağını bilemiyoruz. Bir bakıyorsunuz ki herkesin korktuğu sevmediği olasılık ve permütasyon konularından çıtır çerez 2 soru gelmiş. Bir bakmışsınız ki en sevdiğiniz ve hiç soru kaçırmadığınız logaritma sorusu sınavın en

kazık sorusu olmuş. Sıradan bir Ebob -Ekok sorusu size ecel terleri döktürebileceği gibi, çemberin analitiği ya da süreklilik konuları çantada keklik sorularla karşımıza çıkmış. Bazen en zor konunun en basit sorusu gelebiliyorken, kimi zaman çantada keklik gördüğün konunun en zor hali sorulabiliyor.

Biraz da müzik dinleyellim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir